Prijepolje ima mnogo toga što drugi nemaju. Tu spada i bogata istorija o kojoj svedoče brojni kulturno-istorijski spomenici.

Najpoznatiji od njih je svakako bela Mileševa – svetinja pod krilima Belog anđela. Manastir Mileševa ima izuzetan ugled i značaj za srpski narod. Manastir Mileševa je zadužbina kralja Vladislava iz treće decenije XIII veka. Crkva Vaznesenja Hristovog je građevina raške stilske škole. Mileševski Beli anđeo na grobu Hristovom remek je delo srpske i evropske umetnosti XIII veka. U 15. veku manastir Mileševa bio je sedište dabrobosanskih episkopa.U Mileševi je, pored ostalog, u 16. veku radila štamparija, nabavljena u Veneciji, nepun vek nakon Gutenbergove.

U velikom požaru 1782. godine izgorele su manastirske ćelije i sve ikone koje su u manastiru čuvane. Mileševa je imala dve velike obnove: prvu za vreme patrijarha Makarija Sokolovića i drugu 1863. godine, kada je crkva dobila današnji izgled. Danas je Mileševa mauzolej Svetog Save, galerija srednjovekovnog srpskog slikarstva i kolevka štamparstva. Njeno najveće blago predstavljaju delimično očuvane freske, koje spadaju u sam vrh vizantijskog slikarstva XIII veka. Mileševski Beli anđeo je danas u veličanstvenoj galeriji srednjovekovnog fresko slikarstva, smeštenoj pod kupolama mauzoleja svetog Save, da priča svoju vekovnu priču o nacionalnom ponosu i istrajnosti…

Za više informacija o turama koje uključuju posetu manastiru MIleševi:

e-mail: travelpointpp@gmail.com

+38165/8-715-716; +38169/5-715-716

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *